Wednesday, November 14, 2012

Разликата между едп и едт

Много интересен и любопитен факт, който се наблюдава в интернет пространството и при много хора които се имат за разбирачи е, че разликата между едп и едт се е сляла и, че всъщност, те не знаят какво всъщност е значението на тези две абревиатури. Не е логично, но пък е самата реалност, че има хора които се опитват да продадат едп за едт и обратното, а разликата между двете е много голяма.
Та, да си дойдем на думата, за да сме на ясно с парфюмната индустрия и да не останем излъган трябва да знаем какво всъщност означават двете съкращения. Първо, едп означава буквално вода от парфюм, а едт тоалетна вода, това се вижда много ясно ако видите ЕДТ- Eau de Toilette, лошото е, че в нета има много обяви и оферти в който се казва „Продавам ….марков парфюм ЕДТ, което всъщност е тоалетна вода, а не парфюм, но явно или продавача не е много добре запознат с този детайл или няма никаква представа какво е парфюм и какво е тоалетна вода.
Тези неща могат да ни наведат на мисълта, че има хора които не правят разлика между двете форми на аромата, а разликата е съществена.
Факт е, че един и същ аромат може да бъде представен в различни форми, като всяка от тях има специфични характеристики. Пример за това е едт и едп, като спецификите на Eau de toilette са, че тя има около 10 % ароматен концентрат, което означава, че е много по-нетрайна. Любопитното при тоалетната вода е, че преобладава първичният аромат, който е от връхните нотки, както се изразяват специалистите. Най-отличаващото я, от парфюма е, че тя е много освежаваща, но само в момента в който се впръсква по тялото, но много бързо след това вече не се усеща и ефекта е много краткотраен, но пък подходящ за лятото.
Парфюмите или едп са много по-трайни и ефекта на аромата им е уникален, те имат две нива на които могат да се усетят, а това е така заради концентрацията на аромата който е от маслата е над 20%.
Така след всичко това разбираме, че разликата между двата вида продукти е в концентрацията на аромата, в съотношението между етеричните масла и алкохола или така да се каже колкото повече етерични масла има в даден аромат, толкова по-издръжлив и траен е той и естествено по-скъп. Въпреки това ЕДП не е чистият парфюм, а един по-лек вариант и за това цената му не е толкова висока колкото на оригиналните вносни парфюми, но пък е по-добрият вариант от ЕДТ, защото трайността при него е около 5-6 часа, а при ЕДТ е около 3 часа.

No comments:

Post a Comment